De Keerzijde Van Altijd Aardig Gevonden Worden GezondNU

From Mu Origin Wiki
Revision as of 05:02, 2 June 2020 by Zoekmachinetail211 (Talk | contribs) (Created page with "<p>Wil jij graag dat iedereen je aardig vindt? Dus, ga je discussies uit de weg? Zeg je overal ja op? En bied je altijd je hulp aan? De kans is groot dat je over-sociaal bent...")

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Wil jij graag dat iedereen je aardig vindt? Dus, ga je discussies uit de weg? Zeg je overal ja op? En bied je altijd je hulp aan? De kans is groot dat je over-sociaal bent en je eigen ik volkomen wegcijfert. De oorzaak en de keerzijde van anderen altijd ‘pleasen’.Waarom wil je altijd aardig gevonden worden?Op zich is er niets mis mee als je aardig gevonden wilt worden. Dat is mensen eigen. Het is echter niet gezond als je op het overdrevene af anderen wilt ‘pleasen’. Niet alleen kost het veel energie, maar zorgt ook voor flink wat stress.Wat de oorzaak van je gedrag is? Je bent bang om negatief beoordeeld te worden door anderen. Bijvoorbeeld in werksituaties kan dat spelen. Je gaat alle conflicten uit de weg. Weet je dat dergelijk gedrag vaak voortkomt uit een gebrek aan zelfvertrouwen? Je denkt: Als ik anderen aardig vind, dan vinden zij dat ook van mij. Of: Ik wil niet dat ze me lastig vinden. Nog een: Als ik anderen aardig vind, heb ik controle over hoe zij over mij denken of mij zien. En… herkenbaar?Misschien denk je wel: Ach, het is toch helemaal niet zo erg als ik wil dat mensen mij aardig vinden? Nou, dat is niet zo. Het kan een flinke impact op je leven hebben.Gevolgen altijd aardig gevonden willen wordenWanneer aardig zijn en doen je tweede aard is, kan dat je dagelijkse bestaan behoorlijk moeilijk en ingewikkeld maken met alle gevolgen van dien. Want, ‘please-gedrag’ heeft ook een keerzijde, namelijk:Jezelf wegcijferenWil je altijd aardig gevonden worden? Dan focus je je steeds op anderen in je omgeving. Vraagt je af wat zij van je vinden en/of over je denken. Om in de ‘smaak’ te vallen cijfer je jezelf volledig weg. Je negeert je eigen wensen, behoeften en dromen. zoekterm : je verloochent jezelf.Ondermijnd vriendschappenJe ‘please-gedrag’, zoals altijd klaarstaan en er zijn voor anderen, kan ook je vriendschappen onder druk zetten. Omdat de balans dan zoek is en je houding als ‘claimerig’ kan overkomen. Je legt gewoon onevenredig veel beslag op mensen en dat kan averechts werken. In plaats van dat zij je aardig vinden, gaan ze juist liever niet meer met je om. Ook je altijd-aardig-houding als nep of achterbaks ervaren kan vriendschappen in de weg staan.Jezelf kwijtrakenStreef je er steeds naar om bij iedereen in de smaak te vallen? Dan wring je je in allerlei bochten om het de ander naar de zin te maken. Gaandeweg raakt je zo het contact met jezelf kwijt. Je weet niet meer wie je bent, wat je wilt, wat je voelt, wat fijn vindt, waar je voor staat enzovoort. Dat kan je erg onzeker en eenzaam maken.Geen ‘nee’ durven zeggenJe bent bang om afgewezen te worden. Daarom zeg je automatisch ‘ja’ als je wat wordt gevraagd. Zelfs als je geen tijd, energie of zin hebt. Dat je over je eigen grenzen heenstapt, is niet ongewoon. Het resultaat is gebrek aan energie, moe zijn, stress et cetera.Oververmoeid zijn

Ben je de hele dag druk met het anderen naar de zin te maken? Dan neem je veel te veel hooi op je vork en heb je het altijd druk, druk, druk. Op den duur wreekt zich dat. Doordat je jezelf te weinig tijd gunt om tot rust te komen en daardoor voel je je vaak oververmoeid.Overmatig piekerenNog een bijkomend effect van anderen altijd willen ‘pleasen’ is dat het overmatig piekeren in de hand werkt. Want, gedachten als: Waarom groette de buurvrouw mij niet? Volgens mij vindt Peter mij niet aardig. Of: Wat zal Eva ervan vinden als ik dat niet doe? Die gedachten en doemscenario’s die je er vervolgens aan koppelt kunnen je volledig in beslag nemen en ervoor zorgen dat je de grip op de realiteit verliest.SchuldgevoelensWil je door iedereen altijd aardig gevonden worden? Dan zet je dus eigenlijk altijd een happy face op terwijl het niet strookt met je ware aard. Dat kan vervolgens zorgen voor schuldgevoelens. Omdat je eenvoudigweg niet eerlijk bent. En misschien probeer je het voor jezelf telkens weer recht te breien, maar op een gegeven moment wreekt zich dat. Omdat je jezelf steeds ‘geweld’ aan doet.Kortom, eigenlijk zorgt altijd aardig gevonden willen worden ervoor dat je gewoonweg niet lekker in je vel zit. En dat kan flink wat frustraties geven. Daarbij komt dat het je zelfvertrouwen ondermijnt en een negatief zelfbeeld bevordert.Wil je je eigen persoonlijkheid beter leren kennen en inzicht verkrijgen in de patronen die van invloed zijn op gedrag en denken? Lees dan meer over de opleiding Psychologie in de praktijk.